WW 2013 w Polsce nastąpiła zmiana przepisów prawnych związanych z darowiznami żywności na rzecz Organizacji Pożytku Publicznego. Przez wiele lat dobrej jakości niesprzedana żywność zamiast na cele społeczne była kierowana do utylizacji, bo było to bardziej opłacalne podatkowo dla firm. Aktualnie możliwe jest przekazywanie darowizn żywności organizacjom bez dodatkowych obciążeń podatkowych.
Celem projektu było wypracowanie i wdrożenie modelu skutecznego zagospodarowywania przez organizacje żywności pochodzącej z darowizn przedsiębiorców, w tym szczególnie z sieci handlowych oraz od rolników.
2164 lokalne organizacje współpracujące z 32 Bankami Żywności przygotowano do zagospodarowywania żywności pochodzącej z nowych źródeł poprzez wzmocnienie kompetencji ich zespołów oraz opracowanie narzędzi internetowych. Działania te przyczyniły się do zwiększenia ilości żywności przekazywanej osobom potrzebującym z 47 tys. ton w 2014 roku do 140 tys. ton w 2015.
Przeprowadzono diagnozę potencjału sieci organizacji partnerskich (badanie wśród ok.1 tys. NGO) oraz wykonano 3 ekspertyzy, dzięki którym wiadomo, w jakim kierunku będzie rozwijać się współpraca z producentami, rolnikami i dystrybutorami żywności i ich przekazywanie darowizn na cele społeczne. Metody działania sieci organizacji partnerskich zostały uporządkowane i spisane w postaci 4 standardów: pozyskiwana żywności, jej dystrybucji wśród osób potrzebujących, współpracy z wolontariuszami, współpracy z rolnikami. Ponadto powstały narzędzia internetowe: program magazynowy (2164 użytkowników), strona www.bankizywnosci.pl, aplikacja wolontariacka (509) , platforma e-learningowa (1144), które ułatwiają przestrzeganie wypracowanych standardów.
Bezpośrednio z projektu skorzystały 2196 organizacje pozarządowe (w tym 32 Banki Żywności), które na co dzień zajmują się pozyskiwaniem i dystrybucją żywności do osób potrzebujących.
Partnerem była Polska Federacja Producentów Żywności , która uczestniczyła w konsultowaniu działań.
Korzystamy z dotacji na rozwój instytucjonalny
WYDARZENIA PROJEKTU
Skąd się bierze żywność?
Banki Żywności działają w Polsce od roku 1997 roku. Odbierają żywność z miejsc, w których może zostać ona zmarnowana – od producentów, ze sklepów, od rolników, a następnie przekazują ją osobom potrzebującym. Tym sposobem rocznie około 140 tysięcy ton jedzenia trafia do ponad miliona potrzebujących.
Rozmawiamy z Moniką Archicińską, koordynatorką projektu Dobro, które angażuje, o tym jak pozyskiwana jest żywność. (więcej…)